General knowledge questions pdf

Current Affairs February 2016 Questions & Answers Latest News 

 

1. How much fund is being provided to expand a recently launched “Amma Seeds” scheme by Tamil Nadu CM J Jayalalithaa ?
A.Rs 5.30 crore
B.Rs 5.47 crore
C.Rs 5.37 crore
D.Rs 5.73 crore
Answer – C.Rs 5.37 crore
2. From which month, government will unveil Direct Benefit Transfer (DBT) scheme for kerosene that will enable users to get financial support directly in their bank accounts ?
A.1st July 2016
B.1st March 2016
C.1st June 2016
D.1st April 2016
Answer – D.1st April 2016
3. Which bank has launched host of digital banking solutions including green PIN and enrichment of its mobile app ?
A.Indian Overseas Bank
B.Punjab & Sind Bank
C.State Bank of Patiala
D.Punjab National Bank
Answer – D.Punjab National Bank
4. Recently National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has signed a MoU with National Remote Sensing Center (NRSC). NABARD head office is located in which city ?
A.Lucknow
B.Bengaluru
C.Pune
D.Mumbai
Answer – D.Mumbai
                                     Awards and Honours in India
5. Qatar Masters Open chess tournament has been clinched by which of the following ?
A.P. Sethuraman
B.Yu Yangyi
C.Vladimir Kramnik
D.Magnus Carlsen
Answer – D.Magnus Carlsen
6. Alstom, the transportation equipment maker rolled out the first set of railway coaches for the Kochi Metro project. Alstom is related to which country ?
A.Canada
B.Italy
C.Russia
D.France
Answer – D.France
7. Which of the following is regarded as the financial capital of India ?
A.Pune
B.Bengaluru
C.Delhi
D.Mumbai
Answer – D.Mumbai
8. Marketing analytics company MetrixLab has conferred which e-commerce giant with the title of ‘Website of the Year India 2015’ ?
A.Jabong
B.Homeshop
C.Flipkart
D.Snapdeal
Answer – C.Flipkart
9. Uttar Pradesh Government has appointed which of the following as its new Director General of Police(DGP) ?
A.Rakesh Maria
B.Jagmohan Yadav
C.Javed Ahmed
D.Tousif Ahmed
Answer – C.Javed Ahmed
                                   Current Indian books and Authors
10. Public Enterprises Selection Board has appointed which of the following as the new CMD of defence PSU BEML Ltd ?
A.P.Swaminathan
B.D.K.Hota
C.C.N.Durgesh
D.P.R.Naik
Answer – B.D.K.Hota
11. World’s largest blue star sapphire weighing 1404.49 carats has been found in which country ?
A.China
B.Sri Lanka
C.Russia
D.Africa
Answer – B.Sri Lanka
12. Oasis Group to invest Rs 500 crore for setting up wheat-based ethanol plant with capacity of 5 lakh litres per day in which state ?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Punjab
D.Haryana
Answer – C.Punjab
13. Women to constitute how much percent of constables in paramilitary CRPF and CISF, which is recently approved by Home Minister Rajnath Singh ?
A.37%
B.32%
C.35%
D.33%
Answer – D.33%
14. Recently Andhra Bank has launched IMPS. What is the maximum cap for transaction through IMPS ?
A.Rs. 8 lakh
B.Rs. 3 lakh
C.Rs. 5 lakh
D.Rs. 2 lakh
Answer – D.Rs. 2 lakh
                                                   Latest Current Affairs
15. US automaker General Motor has appointed which of the following as first female chairman in the man dominated industry ?
A.Kathryn Marinello
B.Linda Gooden
C.Mary Barra
D.Patricia Russo
Answer – C.Mary Barra
16.    California Governor Jerry Brown on 6 January 2016 declared a state of emergency in the state because of
a)    Leak of Perfluorotributylamine
b)    Leak of Dichlorodifluoromethane
c)    Leak of Hexafluoroethane
d)    Leak of Methane Gas
Answer- Leak of Methane Gas
17.    Identify the Indian shooter who on 5 January 2016 grabbed gold medal in the women’s 10 metre air rifle event at the Swedish Cup Grand Prix.
a)    Apurvi Chandela
b)    Anjali Bhagwat
c)    Heena Sidhu
d)    Gargi Narang
Answer – Apurvi Chandela
18. The Union Cabinet on 6 January 2016 approved a Memorandum of Understanding (MoU) to set border haats with which country?
a)    Pakistan
b)    Nepal
c)    Myanmar
d)    Bangladesh
Answer- Bangladesh
19. Union Government on 1 January 2016 declared 2016 as the year of
a) Consumers
b) LPG Consumers
c) Climate Change
d) Pollution free India
Answer- LPG Consumers
20. In which place did Ardhkumbhmela began in January 2016?
a) Haridwar
b) Ujjain
c) Nashik
d) Allahabad
Answer- Haridwar