Current Affairs January 2016

1. Who has won the 2016 DSC Prize for South Asian Literature?
 [A]Anuradha Roy
 [B]Akhil Sharma
 [C]KR Meera
 [D]Mirza Waheed Anuradha Roy

Ans- [A]Anuradha Roy

2. Who has been elected as the first female President of Taiwan?
[A]Tsai Ghi-wen
[B]Vei-Mi-kuo
[C]Mao Chi-kuo
[D]Tsai Ing-wen

Ans-[D]Tsai Ing-wen

3. The theater festival ‘Nandi Natakotsavam’ is celebrated in which state? [A]Himachal Pradesh
[B]Andhra Pradesh

[C]Karnataka
[D]Tamil Nadu

Ans-[B]Andhra Pradesh

4. The Indira Gandhi Zoological Park (IGZP) is located in which state?
[A]Andhra Pradesh
[B]Mizoram
[C]Tripura
[D]Sikkim

Ans-[A]Andhra Pradesh

5. What is the India’s GDP growth forecast for 2016 as per the United Nations (UN)? [A]7.1%
[B]7.5%
[C]7.9%
[D]8.2%

Ans-[B]7.5%

6. Who has won The Hindu Literary Prize 2015?

[A]Janice Pariat
[B]Easterine Kire
[C]Amitav Ghosh
[D]Siddharth Chowdhury

Ans-[B]Easterine Kire

7. Who has been elected from India to the board of directors of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
[A]Rahul Mishra
[B]Dinesh Sharma
[C]VK Singh
[D]Arun Jaitley

Ans-[B]Dinesh Sharma

8. The NITI Aayog has collaborated with which organisation for conducting a survey of manufacturing firms?
[A]State Bank of India
[B]Punjab National Bank
[C]IDFC Bank
[D]ICICI bank

Ans-[C]IDFC Bank

9. The Global Risks Report 2016 is published by which one of the following organisations?
[A]UNCTAD
[B]IMF
[C]World Economic Forum (WEF)
[D]World Bank

Ans-[C]World Economic Forum (WEF)

10. The largest single-site solar power project in the world will come up in which Indian state?
[A] Telangana
[B]Madhya Pradesh
[C]Rajasthan
[D]Gujarat-

Ans-[B]Madhya Pradesh